ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Bydło mleczne Strona Główna » Nasze gospodarstwa » Budynki inwentarskie » Jakie macie obory

Jakie macie obory
Autor Wiadomość
andrzej2110 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 75
Skąd: okolice Płocka
Wysłany: 2007-06-25, 22:00   Jakie macie obory

Jak wygląda wasza obora?? Ile sztuk się w niej zmieści?? jak usuwacie obornik?? jako macie dojarkę?? Czy jesteście zadowoleni z tej obory?? co byście zmienili gdyby to było możliwe??
Ostatnio zmieniony przez andrzej2110 2007-06-27, 15:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
witek 

Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-06-26, 22:24   

moja obora została postawian na przełomnie 1999/2000roku. Obora jest wolnostanowiskowa z hala udojowa niestety typu rybia osc 2x6 Westfalia...prawa cześci obory jest na rusztach...a lewa tam gdzie jałowizna jest na głeboko przystosowana jest na 212sztuk bydła mlecznego oraz na ok 90 sztuk jałowizny...obornik usuwany jest za pomoca zgarniacza z JFC a z głębokeji za pomoca TUR-a
 
     
andrzej2110 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 75
Skąd: okolice Płocka
Wysłany: 2007-06-26, 22:43   

czemu niestety rybia ość?? tylko to byś w niej zmienił?? wrzuć kilka fotek do albumu.
_________________
Proszę o uszanowanie polskiego języka i nie robienia błędów ortograficznych w swoich postach. Dotyczy również liter typu ą, ę itp.
 
     
robertbara 
robertbara


Wiek: 33
Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 5
Skąd: łódzkie
Wysłany: 2007-06-27, 09:20   

No bo pewnie wolałby Auto-Tandem :-)
_________________
Nigdy nie podpiszę się pod produktem, który nie ma w sobie tego, co jest najlepsze we mnie
 
 
     
mix 

Wiek: 25
Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 11
Skąd: Zawada
Wysłany: 2007-06-27, 11:08   

A czym różni sie rybia ość od auto tandem.

Sorry że tak pytam ale nie mam do czynienia z takimi halami.
 
 
     
witek 

Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 9
Wysłany: 2007-06-27, 12:26   

fotki sa w galeri AF....a druga sprawa tez i nie Auto-Tandem mnie interesuje mam zamiar kupic karuzele
 
     
andrzej2110 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 75
Skąd: okolice Płocka
Wysłany: 2007-06-27, 15:27   

będą krówki mieć codzienną przejażdżkę jak w wesołym miasteczku :D ale przy takiej ilości to co się dziwić.
 
     
mix 

Wiek: 25
Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 11
Skąd: Zawada
Wysłany: 2007-06-27, 16:05   

Ja mam obore taką żę z jedenej strony są 3 kojce na świńki a z drugiej strony stał koń a obecnie stoi tam moj komar <jupi> :shock: :lol: :-D ;-)
 
 
     
Piotrus89 

Wiek: 28
Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 2
Wysłany: 2007-06-28, 21:02   

Ja mam po lewej strone 18 stanowisk z dujkami, a po prawej jest 14 stanowisk z młodzieżą i 3 kojce z cielakami, co widac na focie, za plecami jak fote robilem jest pomieszczenie na dojarke i na przyrządanie pasz i pomieszczenie z basenami na mleko
 
 
     
Abuk14 
Mały hodowca

Wiek: 36
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 8
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2007-06-29, 20:02   

Ja mam 2 obory. Do jednej wejdzie 20 krów mlecznych ( niestety tylu nie mam ), a do drugiej ok. 10. Obornik usuwam widłami ( zamierzam zamontować zgarniacz ).
Dojarka - Alfa - Laval konwiowa.
Gdybym mógł ostro bym to wszystko przebudował. Na przeciwko szerokości stodoły jest wjazd do większej obory. Połączyłbym to wszystko ( wjazd do stodoły znajduje się na równi z wjazdem do obory ). Obora mniejsza jest ''łącznikiem'' stodoły z o. większą. Prawdopodobnie zostałaby zburzona.
_________________
Jeśli nie ma potrzeby, to po co się przepracowywać.
Ostatnio zmieniony przez andrzej2110 2007-06-29, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
zlociutki3514 

Wiek: 36
Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 19
Skąd: poludniowe mazowsze
Wysłany: 2007-07-03, 16:01   

w moim gospodarstwie mam oborę uwięziową na 30 krow dojnych, ale w tej chwili jest trochę za mała :-( , musiałem zaadoptować część stodoły i tam trzymam młodzież i cielaki! niedawno zamontowałem zgarniacze obornika i dojarkę przewodową! fajna sprawa z tą dojarką, nie trzeba ciągle biegać od krowy do krowy i dźwigać bańki! ;-) krówki "prawie" same sie wydoją a dojarka sama się umyje! ;-)
Pozdro!
 
 
     
Raczo 

Dołączył: 28 Lip 2007
Posty: 1
Wysłany: 2007-07-28, 22:20   

Witam! To mój pierwszy post na tym forum i na pewno nie ostatni ;-) .
Więc tak:
Mam dwie obory jedna nowa (jeszcze nie zupełnie gotowa ale już niedługo :-D ) , a druga stara.
Stara obora jest połączona ze stodołą. Trzymamy w niej około 100sztuk bydła (krowy mleczne, byki jałówki, cielaczki ). Obornik usuwamy zgarniaczem łańcuchowym. Zainstalowana jest w niej dojarka przewodowa Westfalia. Trzeba w niej dosówać taczkami :-/ .
Nowa obora wolnostanowiskowa (głęboka ściółka) jest przeznaczona na 50-60 krów mlecznych. Instalowana jest właśnie w niej hala udojowa AutoTandem 2x3 DeLaval. Jak trzeba będzie wywalić obornik to ciągnik z turem i do roboty :P .
 
     
andrzej2110 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 75
Skąd: okolice Płocka
Wysłany: 2007-08-19, 20:46   

na 100 sztuk zasuwasz taczkami?? Ile kursów robisz dzienie?? Nie myślałeś nad jakimś ułatwieniem sobie pracy??
_________________
Proszę o uszanowanie polskiego języka i nie robienia błędów ortograficznych w swoich postach. Dotyczy również liter typu ą, ę itp.
Ostatnio zmieniony przez andrzej2110 2007-09-13, 19:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Abuk14 
Mały hodowca

Wiek: 36
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 8
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2007-09-13, 19:40   

Twój podpis brzmi ''Proszę o uszanowanie polskiego języka i nie robienia błędów ortograficznych w swoich postach''

andrzej2110 napisał/a:
na 100 sztuk zasuwasz taczkami?? Ile kórsów robisz dzienie?? Nie myślałeś nad jakimś ułatwieniem sobie pracy??
_________________
Jeśli nie ma potrzeby, to po co się przepracowywać.
 
 
     
andrzej2110 
Administrator


Wiek: 33
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 75
Skąd: okolice Płocka
Wysłany: 2007-09-13, 20:01   

Już poprawione :D
_________________
Proszę o uszanowanie polskiego języka i nie robienia błędów ortograficznych w swoich postach. Dotyczy również liter typu ą, ę itp.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template iCGstation modified by Falcone




Forum New Hollandzdrowy las


Załóż : Własne Forum lub Własną Stronę Internetową