Bydło mleczne
Wszystko o krówkach

Rasy bydła mięsnego - Simentaler

Bodzio55 - 2007-07-02, 18:20
Temat postu: Simentaler
W kierunku bydła mięsnego z rasą simentalską

Gospodarstwa, które mają problemy z produkcją mleka, powinny zainteresować się rasą simentalską i stopniowo rozpocząć proces przestawiania chowu bydła mlecznego na bardziej mięsne. Ten kierunek produkcji zalecać należy również w gospodarstwach ekologicznych, agroturystycznych i produkujących mleko na własne potrzeby.

Simental to bydło długowieczne i odporne ze średnią wydajnością mleka i dobrą przydatnością do opasu
Utrzymywane jest prawie na wszystkich kontynentach w zróżnicowanych warunkach środowiskowych i klimatycznych. W Polsce buhaje osiągają przeciętną masę ciała 900-1300 kg, a krowy 650-800 kg, przy średniej wydajności mleka 4000-5000 litrów. Umaszczenie czerwono-białe. Głowa i kończyny białe. Kaliber duży z silnie podkreślonymi cechami mięsnymi. Należy do ras późno dojrzewających, co sprzyja opasowi do wysokiej wagi bez obawy otłuszczenia tuszy. Średnia długość życia wynosi 15 lat, a ilość urodzonych cieląt w ciągu życia krowy może wynosić nawet 12 do 16 sztuk.

Bardzo ważnymi cechami są: łagodny temperament, łatwe porody, dobra zdrowotność, oraz zdolność adaptacji do gorszych warunków chowu i doskonałe dostosowanie do wypasu pastwiskowego w trudnych warunkach terenowych. Mleko ze względu na korzystny skład i dobrą zdrowotność wymion ma wybitne walory smakowe i nadaje się do produkcji serów o najwyższych parametrach jakościowych.

Przy niewystarczającym żywieniu krowy tej rasy ograniczają produkcję mleka a utrzymują płodność i zdrowotność. Jest to możliwe dzięki dobremu rozwojowi mięśni i posiadanej zdolności gromadzenia rezerw w organizmie. Dlatego też bydło simentalskie dość dobrze znosi okresowy niedobór pasz objętościowych, który można uzupełnić słomą.

Rasa simentalska nadaje się do krzyżowania towarowego i wypierającego
Poprzez krzyżowanie towarowe można wykorzystać heterozje, mieszańce mają wyższe przyrosty, lepszą jakość mięsa i lepsze wykorzystanie pasz. Cielęta pochodzące od krów czarno białych po buhajach simentalskich mają po urodzeniu stosunkowo niską masę ciała i nie obserwuje się trudnych porodów. Potomstwo ma białą głowę, czasem z ciemnymi okularami. Tułów jest zwykle barwy czarnej o odcieniu brunatnym z białymi łatami. Buhajki mieszańce stanowią bardzo dobry materiał opasowy do wysokiej masy ciała do 600 kg bez obawy o nadmierne odtłuszczenie tuszy. Wydajność rzeźna jest wysoka a tusze są cięższe, dłuższe i lepiej umięśnione. Użycie buhajów simental do krzyżowania towarowego ma tę zaletę, że potomstwo płci żeńskiej można z powodzeniem użytkować w produkcji mleka. Rasa simentalska ma szczególne znaczenie dla gospodarstw, które chcą ukierunkować się na produkcję żywca wysokiej jakości bez rezygnacji z produkcji mleka.

Krzyżowanie wypierające jest metodą tanią i godną polecenia hodowcom, którzy nie chcą inwestować w zakup drogiego materiału hodowlanego
Polega na zbliżeniu cech bydła utrzymywanego w gospodarstwie, do cech rasy simentalskiej. W warunkach województwa podlaskiego będzie to konsekwentne inseminowanie krów rasy czarno białej i ich potomstwa żeńskiego wciąż nasieniem buhajów simentalskich. Takie postępowanie w ciągu 4-5 pokoleń spowoduje prawie całkowite zbliżenie rasy wypieranej do wypierającej. W miarę postępu krzyżowania cechy bydła miejscowego coraz bardziej zbliżają się do rasy simentalskiej z jednoczesnym bardzo dobrym przystosowaniem do lokalnych warunków środowiskowych. Wydłużający się okres użytkowania krów przy krzyżowaniu wypierającym wymagał będzie mniej jałowic na remont stada. Pozwoli to na unasiennianie krów mniej wydajnych nasieniem buhai mięsnych najlepiej rasy limousine. Do krów mamek można dosadzać dodatkowo zakupione cielęta w celu wykorzystania nadmiaru mleka. Do tego najlepsze są cielęta po rasie limousine, które szukają mleka w stadzie u krów, które nie są ich matkami.
Podsumowując, z krzyżowania krów czarno-białych nasieniem buhai rasy simental można spodziewać się następujących korzyści:
- poprawy mięsności cieląt, które można będzie łatwo sprzedać po wysokich cenach lub przeznaczyć na opas we własnym gospodarstwie
- wzrostu zdrowotności krów (odporność na zapalenia wymion) i wydłużenie okresu ich użytkowania
- poprawy jakości produkowanego mleka (wyższa zawartość białka, mniej komórek somatycznych)
- dobrego wykorzystania pasz gospodarskich nawet gorszej jakości.

sabek27 - 2007-08-31, 13:12

te krowy są zawaliste
kat - 2007-11-05, 17:19

My od tego roku większość krów pokrywamy Simentalerem. Resztę HF i sporadycznie jakiś Angus(jak są problemy z zacieleniem)
Kaczyy - 2007-11-05, 20:22

No my mamy 2 ładne jałóweczki po Simentalu. No i dalej pokrywamy niektóre krowy. Ciekawe co będzie z tych jałóweczek, jak będą mleko dawały 8-) 8-)
Karol12 - 2007-11-09, 21:43

Ja mam zamiar właśnie trzymać te krowy ze względu na ich odporność na choroby i warunki atmosferyczne.... i na dwustronną użytowność(mięsno-mleczną)
Adik_ziel - 2008-01-24, 20:28

nam tera sie ocieliła i mamy simentala tylko szkoda że byk ale też dobrze bo będę miał swojego do pokrywania ;]
Karol12 - 2008-01-24, 20:31

No i jak byczek się wysłuży to możesz go sprzedać na mięso ;-)
farmer.piotr - 2014-03-05, 08:52

Trochę naczytałem się o simentalu i do tej pory nie wiem, czy brać tego simentala ;]

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group